top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiGeorgiana Dragomir

Drumul către realizarea obiectivelor personale (3)

Actualizată în: 21 sept. 2020

În articolele precendente am prezentat primele două elemente necesare în drumul nostru către realizarea obiectivelor și anume DESTINAȚIA și HARTA. În acest articol ne vom familiariza cu cel de-al treilea element necesar: BUSOLA.



Al treilea pas: CALIBRAREA BUSOLEI


Pentru a ajunge la destinație, avem nevoie de elemente care să ne ghideze către direcția corectă. De când lumea, orice călător se bazează pe un mod de orientare. Fiecare dintre noi are un astfel de sistem alcătuit din convingeri și valori personale.


Pe scurt, convigerile sunt ceea ce credem fiecare dintre noi că este adevărat, dincolo de orice dubiu. Cum ne-am format aceste convingeri? Mare parte din ele provin de la mediul în care am crescut (părinți, educatori, profesori, etc.), apoi din propriile experiențe de viață și din concluziile pe care le-am tras cu privire la acestea. Chiar și așteptările noastre de la viitor (dacă va fi bun sau rău) sunt tot convingeri, de cele mai multe ori stabilită la vârste fragede.


Din punct de vedere al exprimării lor, avem două tipuri de convingeri:


· Explicite: pe care le verbalizăm, împărtășindu-le celorlalți (“cred că pot să fac mai mult“,“cred că pot să fiu fericit în aceasta echipa“,“cred că merit să am succes“). Le putem declara cu voce tare. Însă, în practica mea, am descoperit este că nu acestea sunt credințele care ne conduc, cu adevărat, comportamentul.


· Implicite: acestea sunt dincolo de discuțiile cu prietenii, de declarațiile pe care le facem de față cu necunoscuți. Convingeri implicite se găsesc în profunzimea minții noastre. Ele reprezintă ceea ce gândim în secret. Ele sunt ceea ce credem că este adevărat despre noi. Credințele implicite ne pot sprijini („eu pot”, „eu știu”, „sunt destul de…”, „merit să fac asta”) sau ne pot limita („eu nu pot”, „nu sunt destul de…”, „nu merit…”). Ele pot fi de mare ajutor sau pot submina totul. Dacă nu avem o ancoră puternică în credințele noastre implicite, care să susțină obiectivul stabilit, vom începe să ne îndoim, vom avea dubii dacă este posibil de realizat, dacă avem abilitățile necesare, dacă facem ceea ce trebuie.


În plus, este important să înțelegem că obișnuințele și convingerile merg mână în mână. Convingerile conduc percepțiile și comportamentele numite “obișnuințe”. Așadar, convingerile sunt componenta fundamentală care trebuie ajustată pentru a sprijini obiectivele pe care le avem. Dacă credem că nu merităm succesul sau dacă credem că suntem incapabili, atunci indiferent de natura obiectivelor noastre, propriile convingeri antagoniste ne vor sabota, deoarece obișnuințele create de acestea sunt împotriva noilor țeluri.


Vestea bună este că o obișnuință înseamnă gândire și comportament. Convingerile sunt foarte speciale în acest proces. Când am început să studiez ce înseamnă convingerile, am realizat că acestea nu sunt decât un tipar configurabil, iar noi suntem programatorul acestui tipar. Un programator stă la computerul său și decide ce linii de cod sunt necesare pentru a crea un software astfel încât rezultatul final al programului să genereze ceea ce își dorește. Așadar, el crează un program care accesează anumite informații, rulează anumite calcule în mod consecvent pentru ca rezultatul să fie predictibil.


O convingere despre noi nu este altceva decât o combinație între ceea ce ne-au învățat părinții noștri despre noi, ce ne-au învățat profesorii noștri despre noi, ceea ce am experimentat chiar noi, ceea ce am văzut în jurul nostru și chiar așteptările noastre de la viitor. Asta înseamnă că un anume tipar s-a creat în creierul nostru și că, odata ce acest tipar s-a repetat în timp, am început să ne dezvoltăm obișnuințe în jurul acelei convingeri, obișnuințe care ne-au creat strategia, tactica și planul care, la rândul lor ne-au generat rezultatele! (vezi articolul anterior)


Pentru a progresa pe drumul către atingerea obiectivelor personale, este nevoie să ne cunoaștem propria busolă, să înțelegem ce a stat la baza sistemului propriu de orientare în trecut, să ne conștientizăm proprile puncte cardinale, să ne vizualizăm conștient și actualizat „nordul”.


Iată de ce avem nevoie de o sesiune proprie de “inginerie inversă” a convingerilor nepotrivite sau incompatibile cu noile noastre obiective! Din moment ce convingerile sunt doar niște tipare în mintea noastră, de ce să nu ne creăm tiparele de care avem nevoie ca să ne atingem noile țeluri?


Cum să facem asta? Iată un exemplu: alegem un obiectiv ambițios important. Îl scriem pe hârtie și ni-l citim cu voce tare, pentru a ne auzi enunțându-l. Apoi urmărim primele gânduri contradictorii: “asta nu este adevărat“, “asta nu se va întâmpla“, „nu sunt destul de…” , etc. În acest moment este foarte important să ne adresăm întrebările care să ne invite la auto-reflecție: “de unde știu că nu este adevărat?”, “pe ce mă bazez când spun că asta nu se va întâmpla?”, “când am decis că nu sunt destul de…, câți ani aveam și care era contextul?”


Acest proces de conștientizare a gândurilor și, mai ales, acest proces de auto-interogare este esențial pentru a ne actualiza gândirea. Nu ne vom da răspunsul imediat la toate întrebările, deoarece sistemul de activare reticulară trebuie să “caute” în toate amintirile (o bună parte din convingerile limitative vin din copilărie), dar mai devreme sau mai târziu ne vom răspunde și vom putea alege ce programe noi introducem în busola noastră.


Apoi, cu ajutorul busolei actualizate, vom începe să credem lucruri noi. În timp, vom începe să creăm o nouă convingere și un nou obicei. Și pentru fiecare mic obiectiv pe care îl realizăm, ne creăm un răspuns "victorios“ în mintea noastră. Și cu fiecare victorie, vom avea tendința să creăm și mai mult. Un pic de gândire nouă în fiecare zi plus un pic de comportament nou vor contura o nouă convingere! Și atunci când apare această nouă convingere (că putem, că merităm, că suntem destul de…, etc.) și când simțim asta zilnic, ne vom fi programat acest lucru implicit în creierul nostru! Atunci vom începe să observăm lucruri noi în jurul nostru, vom începe să (ne) simțim diferit și, mai ales, vom începe să acționăm în moduri inedite și fără precedent. Atunci busola va funcționa către obiectivele noastre!


155 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page