top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiGeorgiana Dragomir

Drumul către realizarea obiectivelor personale (2)

Actualizată în: 11 sept. 2020

În articolul precedent am prezentat primul element necesar în drumul nostru către realizarea obiectivelor și anume DESTINAȚIA, adică stabilirea țintei. În acest articol ne vom familiariza cu cel de-al doilea element necesar: HARTA.





Al doilea pas: ACTUALIZAREA HĂRȚII


Mulți dintre noi am învățat că pentru fiecare obiectiv pe care dorim să îl realizăm, trebuie să ne formulăm o strategie, după care să ne gândim la tactici. Apoi trebuie să ne construim un plan și procese (rutine) care să sprijine acest plan. Simpla formulare a unui țel și apoi doar contemplarea lui, nu va genera vreun rezultat notabil. Însă un țel care se bazează pe strategii și tactici și care este susținut de un plan care înglobeaza rutine clare, are mari șanse să devină realitate.


În practica mea, atunci când analizez rezultatele oamenilor, am remarcat că o greșală constantă pe care aceștia o fac este că nu există nici o strategie. Oamenii folosesc multe tactici, câteva procese, dar nici o strategie clară (pare că nu s-au gândit cu adevărat, într-un mod coerent, la ce trebuie să facă) pentru atingerea obiectivelor. În lipsa strategiei, oamenii se bazează pe SPERANȚĂ. Iar speranța, de cele mai multe ori, nu generează rezultate de una singură.


Pentru simplificare, strategie înseamna ce trebuie să facem, tactica înseamna cum trebuie să facem și procesul este un sistem de urmat în mod repetat. Unii dintre noi s-ar putea gândi “Nu știu cum să formulez strategia, tactica și procesul, pentru că dacă aș știi, aș face-o!”. Acest lucru nu este adevărat, de cele mai multe ori. Cei mai mulți dintre noi știm deja ce avem de făcut diferit pentru a ne atinge obiectivele, dar încă nu o facem! Despre acest aspect esențial vom discuta în continuare.


Apoi, am observat că cei mai mulți oameni nu au ritualurile zilnice potrivite obiectivului pe care-l urmăresc. Ei au speranțe și vise, dar sunt blocați în bucla obișnuinței. Pare că cei mai mulți dintre noi nu ne folosim în întregime resursele mentale.


Psihologia ne arată că absolut toate obișnuințele pe care le avem astăzi, ni le-am creat special, în diverse momente ale vieții, pentru a ne ajuta să realizăm ceea ce am realizat până acum. Din această perspectivă, unul dintre lucrurile pe care va trebui sa le facem pentru a ne îndeplini noile noastre țeluri este să rupem bucla obișnuinței de a fi noi înșine! Obișnuințe pe care le-am dobândit în anii noștri de viață, obiective care ne-au determinat să gândim și să ne comportam în felul în care gândim și ne comportăm azi, dar care nu mai servesc noului nostru scop, trebuie schimbate. Ele au fost potrivite pentru rezultalele pe care le avem acum. Dacă vrem alte rezultate, trebuie să ne schimbăm!


Bucla obișnuinței este un proces care urmează relația: DECLANȘATOR - RUTINĂ - RECOMPENSĂ.


Ce este un declanșator? Poate să fie orice: o imagine, un sunet sau un miros anume, o amintire, etc. D.p.d.v. psiho-neurologic, ceva (un declanșator) ne determină sa ne comportăm într-un anume fel (o rutină sau un scenariu) și acest comportament ne oferă o recompensă. Când înțelegem cum să ne identificăm declanșatorii și când înțelegem cum să ne schimbăm rutina, suntem deja la jumătatea drumului către progres.


Când ne stabilim obiective și concepem strategii și tactici, toate acestea sunt abilități deductive cognitive (de emisfera stângă). Însă obișnuințele sunt cele care conduc comportamentul zilnic, de aceea când vorbim despre realizarea țelurilor, cei mai mulți oameni gândesc doar d.p.d.v al aspectelor prezentate deja (stabilirea țelului - vezi articolul anterior - și elaborarea modului de a-l obține). Sau se gândesc că prin hotărârea unor obiective noi, obișnuințele noi vor apărea automat. Ei nu se concentrează pe aceste “hotărâri“ mai mult de câteva ore sau maxim zile, deoarece consideră că toate deciziile și comportamentele noi se bazează pe puterea voinței. Cei mai mulți dintre noi nu înțelegem că voința și obișnuința sunt interconectate și că obișnuința prevalează. Când declanșatorii se activează și când rutina este aceeași, suntem captivi într-un circuit cauză-efect care, în cele mai multe cazuri, nu ne va duce mai aproape noile obiective.


Studiile psihologice ne arată că nu este nevoie să ne schimbăm declanșatorii (nici nu i-am putea controla pe toți) și nici recompensa, dar că este necesar și suficient să schimbăm rutina.


Cum progresăm? Trebuie să înțelegem ce declanșează comportamentul nostru actual și să schimbăm rutina, fără să eliminăm recompensa. Să luăm ca exemplu cafeaua de dimineață. Să presupunem că ne-am trezit și că recompensa noastră este senzația de energie pe care o avem sorbind dintr-o ceașcă de cafea! În general, declanșatorul este trezirea și rutina este consumul cafelei, iar recompensa este senzația de revigorare! Să presupunem că dorim să ne lăsăm de cafea (rutina), dar avem nevoie să ne simțim energizați (recompensa). În loc să bem cafea, ce altceva am putea să facem ca să ne trezim? Poate un exercițiu de înviorare pe balcon sau un duș revigorant? Orice altă opțiune decât cafeina ne-ar putea ajuta. Am schimba rutina, dar recompensa rămâne: senzația de energie crescută.


Așadar, să modificăm rutina pentru a modifica obiceiurile care nu sprijină drumul către obiectivele noastre. Dacă face asta pentru cel puțin o lună, ne putem crea un nou obicei. Ceea ce ne dorim este să ne dezvoltăm obișnuințe care ne vor ajuta la implementarea strategiei, tacticilor și proceselor necesare atingerii țelului nostru.


Și, mai întâi de toate, trebuie să ne dezvoltăm ceva numit “auto-conștientizare”. Trebuie să conștientizăm care ne sunt declanșatorii și rutinele în care suntem angrenați acum. Dacă nu devenim conștienți, vom rămâne mereu în puterea obișnuințelor noastre și nu vom putea avansa în drumul nostru către realizarea noilor obiective personale!


113 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page